Rembrandts etsen

Rembrandt was een veelzijdig kunstenaar. Naast vele schilderijen en tekeningen omvat zijn oeuvre circa 290 etsen. Al tijdens zijn leven verwierf hij grote bekendheid, juist om zijn meesterschap in het etsen. Die bekendheid was zo groot dat al tijdens zijn leven zijn prenten over heel Europa verkocht werden. Tevens begonnen anderen Rembrandt’s prenten te kopiëren. Vandaag de dag zijn dan ook veel meer “Rembrandt-etsen” op de markt dan hij tijdens zijn leven gedrukt heeft. Hoe zit dat?

Bij het etsen wordt de afbeelding in spiegelbeeld gegraveerd op een koperen plaatje. Hiermee worden afdrukken op papier gemaakt. Aangezien de koperplaten van Rembrandt veelal bewaard zijn gebleven na zijn dood, zijn er postume afdrukken van zijn etsen op de markt. Daarnaast hebben anderen de prenten van Rembrandt nagemaakt. In dit geval is er sprake van een kopie. De prenten van Rembrandt kunnen op basis hiervan in een aantal categorieën worden onderscheiden:

 1. Eigen drukken van Rembrandt
  Dit zijn de “originele” etsen van Rembrandt. Hiermee bedoelen we dat Rembrandt de prent zelf gedrukt heeft. Er is dus sprake van de originele koperplaat, die door Rembrandt zelf is afgedrukt. Deze prenten zijn veruit het zeldzaamst en het waardevolst.
 2. Latere afdrukken van Rembrandt
  Men spreek van een “latere afdruk” als de originele koperplaat van Rembrandt na diens dood is gebruikt om de ets af te drukken. Er is dus wel sprake van de originele koperplaat, alleen is de prent niet gedrukt door Rembrandt zelf. Met name in de 18e en 19e eeuw zijn veel latere afdrukken gemaakt. Zelfs in de 20e eeuw ging dit door. Hoewel het hier dus wel gaat om de originele koperplaat, zijn de prijzen doorgaans een stuk lager dan de originele drukken.
 3. Kopieën van Rembrandt-etsen
  Al tijdens zijn leven kopieerden andere kunstenaars het werk van Rembrandt. In dit geval zijn zowel de koperplaat als de afdruk door iemand anders gemaakt. Dankzij de grote populariteit van het werk van Rembrandt is dit doorgegaan tot in de 20e eeuw. De prijzen van deze kopieën variëren veel naar gelang de kwaliteit, ouderdom en de zeldzaamheid van deze prenten.
 4. Kopieën van Rembrandts tekeningen en schilderijen
  Ook van Rembrandts schilderijen en tekeningen zijn prenten gemaakt. Voor hen geldt hetzelfde als de kopieën van de Rembrandt etsen: de prijzen hangen sterk af van de kwaliteit, ouderdom en de zeldzaamheid van deze prenten.

Rembrandt-Art verkoopt al deze varianten van prenten van Rembrandt. Wij streven ernaar om ’s werelds grootste collectie Rembrandt prenten te koop aan te bieden. Ons doel is om relevant te zijn voor een grote groep klanten: van de grootste musea en verzamelaars, tot liefhebbers die hun eerste Rembrandt prent willen kopen of bijvoorbeeld op zoek zijn naar een uniek cadeau.

Rembrandt-Art verkoopt uitsluitend originele prenten van voor het jaar 1945. Wij leveren een gestandaardiseerde en professionele omschrijving van al onze prenten. Hierdoor kunnen onze klanten alle relevante informatie in één oogopslag zien. Uiteraard ontvangt u bij aankoop ook een certificaat van echtheid. Lees hier meer over onze beloften.